Всичко за домашните любимци!
 
Всичко за домашните любимци!

 
Рейтинг: 3.00
(472)
Начало
Златна рибка
Кучета
Котки
Гризачи
Птици
Звезди
Картички
Център за забавление
Графичен център


Помогнете на тюленчетата! Без насилие над животните!

Птици / Канарчета

Канарчета
07.03.09 11:14

Канарчета


Ако искате да се насладите пълноценно на красотата на канарчето, на любовните му игри и на нежната песен, трябва да си вземете двойка птички. Мъжкият пее на партньорката си, а и за да покаже, че тази клетка е негова.
  
Преди да си купите красивата птичка, я огледайте добре. Перата трябва да са гладки, чисти, добре подредени, без голи участъци по тялото, изменения на краката или клюна. Внимавайте областта под опашката да бъде незацапана, без сплъстени пера или следи от кръв. Здравото канарче подскача, чопли семенца и изглежда весело. Важна е и хигиената в клетката, в която го държат. Застоялата, разхвърляна, зацапана или мухлясала храна и нечистата вода в поилката могат да причинят болест, която да се прояви по-късно.
 


  Кафезът
Ако взимате клетка за двойка птички, дължината й трябва да е поне 60-100 см, широчината 37-50 см, а височината най-малко 60-70 см. Кацалките (дървените люлки за кацане), хранилките, поилките и ваничките за къпане трябва да са достатъчно големи, за да са удобни за птиците.
  
Канарчето изпълнява своята песен само когато се чувства добре и в безопасност. Пространството е жизненоважно за него, за да може свободно да прелита между кацалките. Тях е най-добре да си изработите сами от меко дърво - липа, бреза или топола. Така канарчетата ще тренират мускулите на крачетата си и ще поддържат своите нокти.

  
Клетката поставете в някой тих, защитен от въздушни течения ъгъл, за да не се разболеят птичките. Пряката слънчева светлина е полезна за здравето и настроението на вашите пернати любимци, но не за повече от час-два сутрин.
 

  Почистването
Най-добре е кафезът да е с подвижно дъно, застлано с хартия или с речен пясък, които лесно да сменяте всеки ден. Почиствайте изцяло клетката ежеседмично, за да предпазите пернатите ви любимци от болести и паразити. Канарчетата са много чувствителни към токсини и препарати. Затова дръжте далеч от тях силно миришещи вещества като парфюми и освежители за въздух. Когато чистите клетката, се уверете, че няма остатъци от почистващия препарат, преди да върнете птичките в нея. 


  Храненето
Често се случва недостатъчното пространство за летене или изобилието на маслодайни семена в храната да са причина за затлъстяване или дори за смърт на птицата. Основната част на зърнената смес за канарчетата съдържа чисти и пресни семена от рапица и канарено семе (продава се в зоомагазините). Към тях може да се добавят малки количества белен овес, просо, ленено семе, мак и семена от салата. В зоомагазините има добри зърнени смески за канарчета, обогатени с витамини и минерали. Проверете дали храната е добре запечатана и с неизтекъл срок на годност. Можете да им давате и покълнали семена, които са ценни и хранителни за тях.
 
Неотменна част от храната на канарчетата са зелените растения като листата от глухарче и салатата. Давайте им по възможност всеки ден от тях, но само такива, които не са третирани - препаратите за растителна защита са отровни за птичките. През зимата им предлагайте клонки с пъпки от върба, бреза, липа или топола. Морков, ябълка, грозде, кайсия или праскова могат да присъстват редовно на трапезата на канарчетата. Водата за пиене винаги трябва да е прясна.   Важно!
Поставете в клетката паничка с чист пясък, който можете да обогатите с минерални и калциеви съставки (от зоомагазините). Твърдите пясъчни зърна помагат за доброто храносмилане на птичките. Редовно предоставяйте възможност на канарчетата да се къпят във ваничка или паничка с вода, което те обичат и така поддържат хигиената си. Веднъж годишно, обикновено през лятото, те сменят перата си за 6-8 седмици. Пазете ги тогава от стрес и промени, защото през тези дни са силно уязвими към болести. Давайте им по-качествена храна. Всичко това ще поддържа вашите канарчета весели, здрави и жизнерадостни. За да се размножат, са им нужни по-специални условия. При добро отглеждане двойка птички може да живее до 10 години. 
 
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител


0.2046